About The Project.

We were asked to complete a garage conversion for a family who was looking for a dual-purpose space. Not only did they love the idea of having a man cave, but also a garden entertainment space to allow them to socialise with loved ones throughout the summer months.

As always, we started the process with an initial survey before our in-house architect designed a set of drawings. This was a vital step as this particular project required permission to legally convert the room into a habitable space. The drawings were submitted for a lawful development certificate, and once we had approval, they were then resubmitted to our building control company that we work closely with. This stage typically takes around 6-8 weeks in total.

Get Started
Mr and Mrs Foster

What We Did.

Once we had all of the necessary approval, we cracked on with the build, starting with fully insulating both the ceiling and floor. We then built stud walls on the inside of the conversion, which again was equipped with insulation. As the client had requested for sockets and lights to be fitted, our electrician came along during these early stages to fix all of the cables required to meet their requirements.

The next step was to remove the garage doors and brick up with space with brickwork that perfectly matched the existing building for a seamless finish. Taking into consideration the clients vision of making the conversion part of the garden, we suggested the use of bi-fold doors which would be used all year round. The client loved the idea, so we went ahead with installing 1.8m wide wooden grey bi-fold doors to the side, along with new lintel to brickwork to allow the space to be structurally sound.

As this garage had a loft void above, we used our experience from our sister company to board this out and installed a loft hatch to create a spacious storage area above.

Once the garage had been fully insulated, and the new T&G chipboard floor was installed, we fitted plasterboard across the room so that our plasterer could make a start without any hurdles. Once plastered, we painted the space and even installed a new kitchen unit to maximise on storage. This was designed to sit around the client’s TV so that they could enjoy a fully fitted area, complete with Philips hue lighting to the top for a great finishing touch.

The final garage conversion had a fantastic spec with USB sockets, LED downlights and outside lighting installed either side of the bi-fold doors, along with a Ring camera for the driveway. We even arranged for air conditioning to be installed in the room to both cool and heat the space.

Overall, the build was completed in under 10 working days and was ready for the client to move straight into. They were over the moon with their new space and adore the multiple uses that the room now has to offer!

Request a Quote

Project Gallery